Prethodnih godina firma u vlasništvu bivšeg načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića dobila je više od 200 hiljada maraka poticaja iz budžeta kao i pomoć da prevaziđe posljedice koronavirusa. Bivši načelnik sada traži i „bijeli hljeb“

Bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, za razliku od ostalih privrednika, nije morao brinuti da će pandemija korona virusa ugroziti poslovanje njegovih firmi. Nakon što je polovinom juna prošle godine od federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom njegova firma Ajnex dobila više od 23 hiljade KM za “održivost nivoa zaposlenosti”, dva mjeseca kasnije, polovinom avgusta Ministarstvo privrede KS sa više od 17 hiljada maraka sufinansiralo je neto plate zaposlenima u Ajnadžićevim firmama.

Sada bivši načelnik ne mora brinuti da će narednih 12 mjeseci ostati bez načelničke plate.

– Nakon obnašanja četverogodišnjeg mandata načelnika Općine Centar, po prestanku istog, stekao sam pravo na ostvarivanje naknade plaće u trajanju do 12 mjeseci. Zahtjev za ostvarivanje ove naknade podnio sam u skladu sa Zakonom, obavijestio je javnost Ajnadžić.

NEZAPOSLENI TAJKUN

Iako po zakonu ima pravo na „bijeli hljeb“ postavlja se pitanje da li je moralno da bivši načelnik nastavlja primati novac iz budžeta iako je vlasnik dvije firme, koje se finansiraju javnim novcem, a koje godinama posluju pozitivno.
Nedžad Ajnadžić vlasnik je dvije firme- firme Ajnex i vrtića Osmijeh. Firma Ajnex bavi se, između ostalog, proizvodnjom salveta i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom . Izdašno se godinama finansira budžetskim novcem. Žurnal je ranije pisao o poticajima koje svake godine Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditeom isplaćuje firmi Ajnex.

Iako još uvijek nisu dostupni finansijski izvještaji za 2020. godinu, firme u vlasništvu Nedžada Ajnadžića prethodnih godina poslovale su pozitivno.

Tako je firma Ajnex od 2016. do kraja 2019. godine imala prihod oko 1,8 miliona maraka i dobit veću od 127 hiljada maraka. U 2015. godini firma Ajnex osnovala je Privatnu predškolsku ustanovu Osmijeh. Od osnivanja do kraja 2019. godine ova firma imala je prihod od pola miliona maraka. Od septembra prošle godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade finansirat će prijem djece, sa liste čekanja Javne ustanove Djeca Sarajeva, u Ajnadžićev vrtić.