CRNI LUK je sjajan začin, ALI ZA 3 GRUPE LJUDI JE ZABRANJEN! Izaziva velike probleme!

Crni luk se dugo smatrao jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine i minerale i moćno je sredstvo u borbi protiv virusa…
Međutim, i pored svih ovih prednosti, crni luk nekim ljudima može ozbiljno da pogorša zdravstveno stanje.

Ova namirnica je niskokalorična (100 grama sadrži samo 40 kalorija), što je čini idealnom  za sve one koji žele da doteraju figuru. Izuzetno je bogata vitaminima B i askorbinskom kiselinom.

luk2

Takođe, luk sadrži puno fitoncida, aktivnih supstanci koje sprječavaju aktivan rast bakterija i virusa. Ovo povrće normalizuje rad digestivnog trakta, blagi je diuretik i eliminiše toksine. Crni luk je važan za stvaranje krvi – recimo, sadrži kobalt, koji je uključen u vitamin B12, a koji je je zaslužan za stvaranje eritrocita, preradu holesterola i vitamina D. Luk obiluje silicijumom, koji je neophodan za krvne sudove, kosti, zdravlje kose.

Ipak ova ultrazdrava namirnica može i da našteti zdravlju.

Ovo super zdravo povrće takođe ima kontraindikacije. Nikako se ne preporučuje osobama kojima je dijagnostikovan pankreatitis, gastritis ili peptičnki ulkus želuca (čir).

U tim slučajevima se potpuno isključuje svež luk jer povećava kiselost u želucu. S druge strane, ako se prodista ili kuha, onda je dozvoljen jer ne pogoršava ove probleme, ali, naravno, u umjerenim količinama.

 

 

 

 

(Novi.ba/Mondo)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *