Neotkrivena zemlja Europe za koju su rijetki čuli – nema je na karti!

Na planinskom jezeru Rica i Staljin je imao svoju daču, odnosno ljetnikovac u koji bi dolazio za lijepa vremena…

Za zemlju između Kavkaza i Crnog mora čuli su tek malobrojni, a razlog je tome to što je nema na karti. Nekadašnja autonomna sovjetska socijalistička republika unutar granica Gruzije proglasila je nezavisnost 1992. godine, a priznali su je Rusija, Nikaragva, Venezuela i Nauru te Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

Međunarodne organizacije kao što su UN, Europska komisija, OESS, NATO, Svjetska trgovinska organizacija, Vijeće Europe i većina suverenih država priznaju Abhaziju kao dio Gruzije i podupiru njezin teritorijalni integritet.

Glavni je grad Abhazije Suhumi, primorski grad smješten na istočnoj obali Crnog mora. U vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza Abhazija je bila omiljeno ljetovalište i odmaralište zaljubljenika u prekrasnu prirodu, a Suhumi također vrijedi posjetiti. Ostaci rimskih zidina, utvrde i dvorci, kao i Besletski most iz 12. stoljeća te glasoviti botanički vrt s više od 5000 biljnih vrsta iz 1840. samo su neke od atrakcija tog grada.

Oko 70 kilometara od Suhumija nalazi se planinsko jezero Rica. Osim što je samo po sebi prizor za pamćenje, i sama vožnja do njega preko Kavkaza pravi je spektakl. S pogledom na guste šume i vodopade turisti dolaze automobilima ili autobusima sve do 950 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi jezero, okruženo planinama koje se uzdižu i do 3500 metara. Ondje je i Josif Staljin imao jedan od od svojih ljetnikovaca (dača) uz jezero.

Britanski fotograf James Kerwin uhvatio je objektivom djeliće Abhazije koji prikazuju napuštene zgrade, željezničke stanice i lijepe primjerke arhitekture koji zjape praznima. Njegove fotografije pogledajte u našoj galeriji.