Premijerka Erna Solberg rekla je kako će granica biti zatvorena za sve koji ne žive u ovoj skandinavskoj državi.

Norveška je do srijede zabilježila 51.594 slučaja zaraze korona virusom, od kojih je 556 osoba preminulo (EPA – Ilustracija)

Norveška će u petak u ponoć zatvoriti granice za sve putnike čiji dolazak nije neophodan, izjavila je u premijerka ove skandinavske države Erna Solberg.

Novinarima je rekla kako će granica biti zatvorena za sve koji ne žive u Norveškoj, u sklopu novih mjera borbe protiv korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Solberg je precizirala kako će biti izuzetaka, kao što su medicinski radnici iz pojedinih država, ali je dodala da većina radnika migranata neće moći ući u državu.

“Od ponoći sa četvrtka na petak Norveška će uvesti najstrože mjere na svojoj teritoriji od 12. marta. Praktično, granica će bitri zatvorena za sve one koji ne žive u Norveškoj“, istakla je premijerka, prenosi norveški portal Local.no.

I susjedi zatvorili granice

Norveška, koja nije članica Evropske unije, uvela je u subotu “lockdown” u regiji oko glavnog grada Osla nakon što se pojavilo žarište britanske varijante korona virusa.

Ovakvo stanje u Norveškoj nagnalo je njene susjede Švedsku i Finsku da zatvore svoje granice s Norveškom.

Norveška je do srijede zabilježila 51.594 slučaja zaraze korona virusom, od kojih je 556 osoba preminulo

Ovo su podaci Norveškog instituta za javno zdravstvo.