Nova Gvineja

Nova Gvineja je tropska zemlja s vrlo velikom ekološkom raznolikošću. Mnoge biljne i životinjske vrste su, kako na ovom velikom ostrvu tako i na nizu manjih u njegovoj blizini, endemski.

Na ovom šumovitom ostrvu raste oko 11.000 vrsta biljaka, od čega samo na orhideje otpada 2.500 vrsta, a oko 1.200 vrsta su biljke koje rastu kao stabla[potreban citat].

I životinjski svijet je isto vrlo raznovrsan. Tako ovdje živi oko 400 do 600 vrsta ptica (tu živi samo poznatih rajskih ptica 43 vrste), više od 400 vrsta vodozemaca, 455 vrsta leptira, 180 poznatih vrsta sisavaca, različite vrste glodara i oko 70 vrsta šišmiša[potreban citat]. Osim toga, Nova Gvineja je i zemlja torbara, kojih na ostrvu u šumama živi oko 70 vrsta, kao na primjer kuskus kao i niz drugih. Osim toga, uz vodozemce tu živi i veliki broj raznih vrsta gmazova kao što su varani i zmije, kao, naprimjer zeleni šumski udav i papuanski udav i neke vrste krokodila. I insekti su zastupljeni velikim brojem vrsta, a pauka na ostrvu ima oko 3.000 poznatih vrsta. Smatra se, da bi stvarni broj raznih vrsta kako životinja tako i biljki mogao u dobroj mjeri premašiti navedeno, jer neki dijelovi ostrva još uvijek nisu u punoj mjeri istraženi.

U lagunama, jezerima i rijekama živi više od 1.000 ribljih vrsta, od toga su 158 vrsta slatkovodne ribe.

Zapadni dio ostrva je jedno od rijetkih područja Zemlje koja još uvijek nisu potpuno kartografirana. Uprkos svim današnjim mogućnostima, zbog oblaka koji su gotovo neprekidno nisko nad šumovitim područjima (smetnja za satelitsku tehnologiju), kao i zbog nedostatka bilo kakvih puteva kroz ta područja (smetnja za snimanja na tlu), veliki dijelovi tog područja nisu dovoljno istraženi.

Stanovništvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *